FEI classics
2014-11-17 I 05:15:00 I Allmänt

Hej dar people!!
 
Vilken vecka, det har verkligen varit fullfart from start till slut. Manga manga timmar men det har varit fantastiskt. For alla oss falttavlansryttare ar det ju den basta veckan pa aret. Speciellt for oss eftersom det ar pa hemma plan och vi inte behover kora 10 timmar for att komma dit.
 
Ni har sakert klurat ut redan att det ar Adelaide International 3DE jag snackar om! Den ena 4 stjarniga I southern hemisphere.
 
Detta aret hade vi 4 hastar, jag kan saga att det ar ganska tufft pa en 3 dagars. Forra aret tog vi ingen sa det var I stort sett bara ett party och aret innan det hade Floyd précis kommit hem fran London sa han gjorde bara test ride och sa hade vi festys avtackning sa det var inte heller jatte busy.
 
Sa hastarna, bossen och hastskotaren akte ner I tisdags och jag kom inte ner forrens pa fredag morgon eftersom jag behovde rida lite kunders hastar hemma.
 
Onsdagen var trotup och alla vara gick igenom utan problem. Torsdag sa var det forsta dressyrdagen sa vi hade 2 hastar som gick den dagen. Super med en som lag 2a I slutet pa dagen. Detta var da den 2 stjarniga. De har namligen en tva stjarnig och en 4 stjarnig klass. Sedan pa fredagen gjorde de 2 andra sina test och i slutet pa dagen sa hade vi en 2a och en 4a i den forsta klassen. Och basta pa dagen var val sista ritten som gav en ledning i den 4 stjarniga. Det firades valdigt val pa kvallen eftersom de var polo in the city pa dressyrbanan, som alltid varje ar pa fredags kvallarna. Fick ett vip band fran james sa vi hanged i vip taltet och kola polo och drack drinker. Var en super kvall. Akte in till stan sedan med en av de hastar jag riders agare for att traffa upp nagra andra ryttare ocksa.
 
Veckans mest hektiska dag kom och det var dags for terrang. Vi var flat out hela dagen. Jag var pa cool down duty hela dagen med james, enya och Katie. Cool down efter terrang ar ju det absolut viktigaste sa det galler att ha en bra plan och speciellt har i australien ar det extremt viktigt pa grund utav hettan och det kan vara svart att komma ner i temp.

For er som inte ar insatta sa nar hastarna kommer in efter terrangen sa ar det full fart direct. I vart team har vi alltid en plan som vi foljer. Vi har 4 hinkar med isvatten pa varsin sida med svamp och svett skrapor, 4 is boots redo for hasten och en folder cart. och water boy. Sa nar hasten kommer in en person tar den och bytar trans till grimma under tiden som en person tar av alla boots, en tar sadel och allt kastas i foldercart.
 
Benskydden ar viktigast att ha av forst for annars kan the tendons bli sa varma att de nastan smalter. james tar ut broddar och vid det stadiet satter de 2 andra personerna pa is bootsen. Detta sker valdigt snabbt och det ar brattom att fa av allt snabbt. Sedan ar det bara water pa och water av pa hasten i runt 1 time till 1 och en halv. Veterinar tar temp och heart rate varje 10 minuter.
 
Nar de kommer in har de valdigt hog temperatur, normalt sett runt 40,nagot. Sa allt for att fa ner temperature snabbt. Vi har en person som haller hasten sen 2 personer som skrapar och en som sprutar vatten pa med water boy. Water boy ar typ som en stor vatten container med en hose pa som i typ en normal spol spilta men de ar portable.
 
Sa fort vattnet ar pa hasten maste det komma av igen for annars blir det sa varmt att deras temp stiger for aven om de ar isvatten sa ar de sa varma nar de kommer in att vattnet varms upp pa bara nagra sekunder. Sedan gar vi med dem i 2 minuter every now and then och sa bara pa det hela tiden. Man vill ha heart rate att ga ner till 60-70 ganska snabbt och temperature ner till nagot pa 38 innan de far lamna cool down.
 
Har i australien har vi stora talt for cool down med fans i som ocksa sprutar ut typ en cold fog. Sa detta ar valdigt stressfult men ar de valplanerat funkar det super. Vi hade ett riktigt bra team for det i lordags.
 
Alla var felfria pa hinder och helt amazing. De 3 i den 2 stjarniga ar valdigt grona och bara 7 ar sa det var deras forsta stora tavling och de skotte sig perfekt. Fortfarande en 2 och 4 placering i den 2 stjarniga efter terrangen och Floyd var felfri och super men slow sa fick mycket tid men de var sa halt dar ute for regnet kom précis nar den 4 stjarniga borjade. Efter att ha spenderat x antal timmar i cool down taltet i kanske 30 cm djupt vatten var det skont att satta pa sig nagra torra skor haha.
 
Sedan efterat sa isar vi vara hastar nagra mer ganger. Nar de kommer tillbaka till boxen far de cooler rug pa sig och equissage som ar en massage maskin och darefter isas benen 30 min, sen utan i 30 min sen pa i 30 min igen. Darefter later vi dem ha lite egen tid inne i boxarna och sen isas dem igen senare pa kvallen. Sista vi gor pa en xc day ar en trot up for oss sjalva med team veterinaren runt 9, 9.30 tiden pa kvallen précis innan stallen stangs. Sa med 4 hastar vi hade en hel del is i var del utav stallet haha. Man koper 5 kg bags av ice av tavlingen sa jag tror vi hade runt 30 is bags.
Sen sa krossar vi isen och lagger i dem i fickorna i isbootsen. Is bootsen ar valdigt langa sa dem gar fran knat/hasen och tacker hela benet nedat. Det gar val 2,5 kg is i var boot. Vissa av vara hastar anvander whirlpool boots. Det ar ett par sjukt stora gummi boots som man fyller upp med vatten, sedan i med 5 kg is i var boot sa de star i isvatten, pa det sattet far man hovarna kylda ocksa. Darefter sa satter man pa pumpen for de har slangar kopplade till dom och denna pumpen sprutar in luft i gummi bootsen sa de borjar bubbla och det blir riktigt riktigt kallt. Absolut basta uppfinnningen!
 
 
Sista dagen var det up bright and early ute i stallen klockan 5 och equissaga alla hastarna och deras ben och is igen. Alla maste ut och ga ocksa och sen nar megan kommer ut sa travar vi upp dem for henne. Ibland rids nagon av hastarna eller longeras eller som igar sa var jag den lyckliga som fick ta med mig en pa en joggingtur haha..Detta gors for att vissa hastar kan bli lite stela nar dem gatt sa fullt ut och sen statt pa box hela natten utan att rora sig. Ni vet ju sjalv hur det kanns ibland dagen efter ett tufft pass. Sedan var det trot up klockan 8 igar sa 3 av dem gick igenom och en var pa hold men tyvarr inte hennes dag igar. hon hade ett skrap sar pa kotan som gjorde henne lite soar.
 
 
Super sj och det hela resulterade i en 3 plats i den 2 stjarniga utav 60 personer och darefter 2:a placering i den 4 stjarniga!! Sa det var en super dag for teamet.
 
Darefter isa alla hastar igen medan allt packas upp och sen sa var det bara att ta sig hemat igen och lamna av hastarna innan vi akte tillbaka ner till town for att ata middag och ha drinkar och fira med vara hastagare och vanner som var nere!
Inte manga timmar somn denna veckan men kul har det varit!! som alltid
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback